kierunek dla zdrowych jelit

Ostre infekcje a nasze jelita

 

Ostra infekcja może rozpocząć się od drobnych problemów trawiennych, a po nasileniu objawów – na dobre wyłączyć nas z normalnego funkcjonowania. Wspieramy nasz organizm i wzmacniamy go, gdy zwalczamy infekcję. Po jej ustąpieniu warto też „odbudować” go po ataku choroby.

Skąd te infekcje?

Źródła ostrych infekcji mogą być różne. Nasz organizm atakują zarówno wirusy, jak i bakterie. Armię tych pierwszych tworzą rotawirusy, adenowirusy, norowirusy, astrowirusy. Wśród tych drugich w wywoływaniu ostrych infekcji przodują zwłaszcza bakterie Escherichia coli (pałeczki okrężnicy), Salmonella, Shigella oraz Campylobacter. Na skuteczną inwazję bakterii czy wirusów szczególnie narażone są organizmy dzieci i osób starszych. Ale także tych wszystkich, u których występuje osłabienie odporności. Także w sytuacji, gdy odporność tę ograniczają inne współwystępujące schorzenia.

Kłopotliwe objawy

Infekcja jest w stanie osłabić zaatakowany organizm i – z racji uciążliwości objawów – okresowo wyłączyć go z normalnego funkcjonowania. Dokuczliwym objawem zakażenia układu pokarmowego są biegunki. Często silne i nieraz utrzymujące się nawet kilka dni. Przy biegunce pojawia się ryzyko odwodnienia i dalszego osłabienia organizmu. To dlatego podstawowym działaniem podczas infekcji tego rodzaju jest właściwe nawadnianie chorego.

Biegunce mogą też towarzyszyć bóle brzucha oraz wymioty. Przy części infekcji pojawia się gorączka. Choć objawy zatrucia pokarmowego potrafią być uciążliwe, zwykle przechodzą samoistnie dość szybko. Najwyżej w ciągu kilku dni. Jeśli tak się nie dzieje, wówczas niezbędny jest kontakt z lekarzem.

Wzmocnienie układu trawiennego

Podczas trwania infekcji przede wszystkim – powtórzmy to – nie możemy dopuścić do odwodnienia organizmu. Ponieważ infekcje prowadzą też do zaburzeń czynności jelit, powinniśmy zadbać o wzmocnienie układu trawiennego. Zwróćmy tu uwagę na rolę, jaką może w tym zakresie odegrać substancja aktywna znana pod nazwą maślanu sodu.

Maślan sodu stosowany w ostrych infekcjach wirusowych i bakteryjnych ma potwierdzoną w badaniach zdolność hamowania procesu zapalnego. Szczególnie istotny jest wpływ maślanu sodu na funkcjonowanie i stan jelit. Substancja ta chroni nabłonek jelita i pomaga w utrzymaniu jego ciągłości. Sprzyja odbudowie błony śluzowej. Podawana we właściwy sposób – w otoczce trójglicerydowej, jak np. w preparacie Intesta – jest uwalniana stopniowo w kolejnych odcinkach dolnej części przewodu pokarmowego. Działając w jelitach – wspomaga je w czasie, gdy infekcja jest zwalczana przez chory organizm.

Przebyta infekcja bakteryjna czy wirusowa wymaga podjęcia działań ułatwiających powrót organizmu do pełni sił. Przyjmowanie preparatu Intesta, zawierającego wspomniany maślan sodu, przyczynia się do regulacji pracy jelit i odbudowy flory jelitowej. W ten sposób uzyskuje się wzmocnienie układu trawiennego i przyspiesza powrót do jego sprawnego funkcjonowania po chorobie.